Bericht

'Wandelen met de dokter' door de Vliegende Reporter

Geplaatst op 19 februari 2024, 00:00 uur
Illustration

Een ochtendje wezen kijken bij het ‘Wandelen met de dokter’.

Deze groep mensen (alle leeftijden) lopen iedere dinsdag een half uurtje tot een uur in de wijk. Een wandeling waar sociale ontmoeting centraal staat. Meerdere disciplines lopen mee zoals: de diëtiste, praktijkondersteuner van de huisarts, een fysiotherapeut en een collega van Buurtzorg. Dit klinkt misschien alsof het alleen voor mensen met een lichamelijke aandoening is, maar niks is minder waar! Het is een wandeling naar ieders behoefte. Je loopt op eigen tempo mee en je kunt erop vertrouwen dat er iemand is die een oogje in het zeil houdt!

Leuk weetje:

Erica Blokhuis van Buurtzorg maakte in 2018 een studiereis naar Cuba. In Cuba beweegt een ieder in groepsverband. Zij nam deel en ervaarde de saamhorigheid. Zo ontstond het idee om dit ook in Nieuwland op te starten. Dit gebeurde in 2020 met een klein groepje net voor de corona uitbrak. Met speciale toestemming van de wethouder mochten ze weer doorgaan in Juni van dat jaar omdat het toch wel een heel gezonde activiteit was. Dus met 1.5 meter afstand liepen er weer een aantal mensen door de wijk!

Dat dit een groot succes was, bleek wel toen ik een kijkje kwam nemen en op een gegeven moment de tel kwijt raakte! Ik kwam tot maar liefs 33 mensen, de ene beter ter been dan de ander, sommigen met een rollator en weer een ander die lekker stevig doorliep!

En dat allemaal samen en iedereen in een goeie bui!

Dineke: “Ik kijk er echt naar uit, het is altijd zo gezellig!”

Wandelaar: “De lijntjes zijn zo lekker kort, er zit geen druk achter, je wordt geaccepteerd zoals je bent en het is heel fijn voor mij dat de dokter meeloopt. Ik kan niet zoveel en vind het heel fijn dat dit georganiseerd wordt. Ondertussen kan ik ook nog wat tips vragen aan de diëtiste die ook meeloopt."

Er zijn inmiddels 3 groepjes: een groep voor mensen die niet zo goed ter been zijn en met een rollator lopen, een groep die iets verder kan lopen (20 a 30 min) en dan nog de wat stevige doorlopers, die lopen zo’n 45 minuten.

Mensen vinden het fijn elkaar te zien, zijn betrokken met elkaar en er ontstaan onderlinge contacten. Mensen ondernemen dan bijvoorbeeld samen andere activiteiten. 

We eindigen de wandeling in de Herberg, waar onder het genot van een kopje koffie of thee, lekker gezellig na gekletst wordt. In de zomer met mooi weer op het terras van Wijkboerderij Nieuwland.

En weet je wat nou zo leuk is? Het kost niks, je bent lekker in de buitenlucht, ontmoet wijkbewoners, krijgt genoeg beweging én je hoeft je niet van tevoren aan te melden! Iedereen is welkom!

Elke dinsdag om 11 uur verzamelen de wandelaars bij de Wijkboerderij Nieuwland.

Deel dit: