BUURTBEWONERS NIEUWLAND BESPREKEN ALTERNATIEVEN VOOR AARDGAS
Amersfoort, 11 november 2024 Op dinsdag 5 november kwamen bewoners van de wijken Hoge Hoven en Watereiland in Nieuwland bij elkaar om te praten over een aardgasvrije toekomst voor hun buurt. Tijdens de avond bespraken ze samen met experts vier mogelijke oplossingen om zonder aardgas te kunnen verwarmen, water tappen en koken. Met deze overstap willen ze bijdragen aan een duurzame toekomst en hun woningen voorbereiden op de eisen van de tijd.
Waarom aardgasvrij?
Nederland wil voldoen aan de Europese klimaatdoelen en zo zijn CO2-uitstoot verlagen. Daarom maken gemeenten plannen om wijken voor 2050 aardgasvrij te maken. In Nieuwland hebben de bewoners van Hoge Hoven en Watereiland de kans gekregen om samen een plan te maken voor hun wijken. Het buurtteam, ondersteund door Buurkracht en een technisch adviesbureau, werkt hier samen met bewoners aan.
Vier alternatieven voor aardgas
Technisch adviesbureau Merosch onderzocht verschillende woningen in de wijk en stelde vier haalbare alternatieven voor:
- Waterstofgas via het bestaande gasnet: Hierbij wordt lokaal opgewekte waterstof gebruikt. De gasketel in huis wordt vervangen door een waterstofketel en er wordt elektrisch gekookt.
- Middeltemperatuur-warmtenet met oppervlaktewater: Dit net haalt warmte uit oppervlaktewater, die centraal wordt opgeslagen en op een temperatuur van 70 °C gebracht. Koken gebeurt elektrisch.
- Zeer-laagtemperatuur-warmtenet met oppervlaktewater: Dit warmtenet levert water van 15 °C. In de woning zorgt een warmtepomp voor verdere verwarming en warm water. Koken gebeurt elektrisch.
- Individuele warmtepomp per woning: Elke woning krijgt een eigen warmtepomp die warmte haalt uit de bodem, lucht of via PVT-panelen. Ook hier is elektrisch koken de standaard.
Vragen en keuzes
Tijdens de buurtavond waren er veel vragen. Vooral voor- en nadelen zijn besproken. Maar ook werden vragen bij het buurtinitiatief gesteld. Waarom moeten we nu al stoppen met aardgas, terwijl veel bewoners daar niet klaar voor zijn? Kunnen we niet beter wachten op betere technieken? Is het wel verstandig om wijken zelf te laten kiezen hoe ze van het aardgas af willen, of kan de overheid dat beter regelen?
Om tot een goede keuze te komen, gaat Merosch de komende maanden de vier alternatieven verder onderzoeken. Een lijst met 15 criteria, zoals kosten, warmtecomfort en duurzaamheid, helpt de bewoners van Hoge Hoven en Watereiland om uiteindelijk het beste alternatief te kiezen. Eind januari 2025 wordt een volgende buurtavond verwacht.
Meer informatie is te vinden op de website: www.buurkrachtnieuwland.nl.