Verslag Wijkverbindingsborrel 27 september
DE WIJKVERBINDINGSBORREL VAN 27 SEPTEMBER
De Wijkverbindingsborrel is bedoeld om met elkaar te kijken over de grenzen van het blok waar we wonen en over de grenzen van ons beroep dat we in de wijk uitoefenen. Het is goed om van elkaar te horen wat ons bezighoudt en elkaar te leren kennen. Er gebeurt veel in Nieuwland en veel inwoners en professionals hebben mooie ideeën of organiseren activiteiten, waarvan het goed is te weten dat dit georganiseerd wordt.
Woensdag 27 september zijn we voor de tweede keer in De Wijkboerderij samengekomen om met elkaar te delen wat we doen en wat er allemaal gebeurt. Tijdens de borrel waren er verschillende mensen aanwezig die de kans namen om aan de groep een vraag te stellen. Zo waren er twee professionals van de Nederlandse Stichting Buurkracht aanwezig.
Zij kijken voor Gemeente Amersfoort of zij tot 12 bewoners Van de Buurt Hoge Hoven kunnen vinden die onder begeleiding een buurtavond willen organiseren en uiteindelijk een buurtplan zullen maken om de buurt aardgasvrij te krijgen. Wil jij misschien meedenken of weet je iemand, dan kun je Alex de Ruiter en Jeroen bereiken via alex@buurkracht.nl of jeroen@buurkracht.nl
Dit thema leidde op de avond tot een gesprek over het belang van aandacht voor energie-armoede. Want armoede in Nederland treft niet alleen huurders, maar ook veel eigenaren van koopwoningen. Het roept de vraag op hoe we in Nederland alle inwoners kunnen helpen om aardgasvrij te worden of te profiteren van zonnepanelen? Hoe kan iedereen in die buurt meedoen en plezier hebben van dit soort ontwikkelingen?
Ook aanwezig was Laila. één van de honderdacht mensen die bij “Samen Maken We Nieuwland” afgelopen tijd een idee hebben ingebracht voor de wijk. Zo zijn er ideeen binnengekomen over de wijkinrichting, de invulling van het winkelcentrum, ideeen voor ontmoeting, ideeën voor activiteiten en ideeën voor De Wijkboerderij. Laila vertelde dat zij graag zou zien dat er een brede weekmarkt komt bij het winkelcentrum. Zo’n markt zou ook buiten het weekend georganiseerd kunnen worden.
We zagen tegelijkertijd dat het belangrijk is om te zien dat sommige ideeën al tot uitvoer worden gebracht in de wijk, maar kennelijk nog niet genoeg bekend zijn bij mensen. Het gesprek hierover leidde ook tot het besef dat niet alle aanwezigen bekend zijn met de initiatieven die zich in Nieuwland richten op samen eten en gezond voedsel. Daarmee samenhangend is het ook niet altijd even zichtbaar dat dat er bij plekken binnen activiteiten georganiseerd worden of door bewoners georganiseerd kunnen worden. Wim De Haan stelde de vraag hoe we hier met elkaar in de wijk stappen in kunnen zetten? Heb jij ideeën die Wim kunnen helpen, stuur hem dan een bericht via: wdeh@kpnplanet.nl
René, de voorganger van De Boogkerk vertelde dat hij de wijk aan het ontdekken is en dat hij ook ziet dat er heel veel in de wijk gebeurt. Tegelijkertijd ziet hij dat het soms nog lastig te zien is wie wat doet. René bracht de vraag in bij de aanwezigen wat bewoners zouden mogen verwachten van de kerk? Zoals hij aangaf komen er wekelijk op zondag ongeveer 750 mensen bijeen in De Boogkerk, waarvan er 600 in de wijk wonen. Wat zouden bewoners van de wijk willen, wat verwacht je van een kerkelijke gemeenschap in je wijk? De kerk wil er graag voor de wijk zijn en wil dit vraaggestuurd doen.
Tot slot vertelde wijkbewoner Ruud over de wijnproeverijen die hij organiseert. Ruud heeft zich na zijn pensioen ontwikkeld tot wijnexpert (Vinoloog). Ruud IJzelendoorn is te benaderen voor het organiseren van wijnproeverijen.
Op de avond zelf hebben we met een eigen borrel en wat lekkere hapjes nog een tijd doorgepraat over deze onderwerpen.
Wil jij ook reageren op het bericht van Ruud en René, stuur dan een bericht op
wijkverbindingsborrel@gmail.com, dan zorgen wij dat het bericht wordt doorgestuurd.
De volgende Wijkverbindingsborrel zullen we 29 november organiseren.
Hartelijke groet,
Maarten Rector, mede namens Smw