‘Van Amersfoortsch Beijersch tot Phoenix Brouwerij’
Menig inwoner van Nieuwland kent de Amersfoortse Phoenix Brouwerij omdat ouders, grootouders of andere familie er heeft gewerkt.
Geschreven door Onno Kleefkens en uitgegeven door Phetradico uit Hoogland ligt het rijk geïllustreerde boek van 576 pagina’s over de geschiedenis van de Amersfoortse Phoenix Brouwerij in de winkel.
Het is het verhaal van een brouwerij, die in een tomeloze wil tot overleven op beslissende momenten met vernieuwende oplossingen kwam. In het begin als Amersfoortsche Beijersch-Bierbrouwerij kwam men met het eerste Pilsener bier in Nederland en in 1918 als Phoenix Brouwerij met het eerste alcoholvrije bier, onder de naam Malto.
Met de families Meursing en Korthals Altes wordt, na een periode van wisselende eigenaren, vanaf 1896 de brouwerij begonnen als N.V. weer een familiebedrijf. Meursing is in de regio vooral bekend als de brood- en later koekjesfabriek aan het Smallepad. Maar in 1896 kocht Meursing de in verwaarloosde toestand staande Phoenix Brouwerij. De brouwerij bloeide weer op. In het begin reed de directeur Herman Meursing dagelijks vanuit villa Liliane in Baarn in zijn koetsje naar de brouwerij.
In haar oriëntatie op verkoop via de winkelsector van op de brouwerij gebotteld bier, wijkt de aanpak van Phoenix sterk af van dat van het gros van de traditioneel ingestelde brouwerijen. In deze marktaanpak is vanaf de twintiger jaren een prachtig oeuvre ontstaan aan iconisch reclamemateriaal, met werk van Nico de Koo, Fré Cohen, Herbert Meyer Ricard en Koen van Os. De door hen ontwikkelde affiches, etiketten en folders, waarvan veel is opgenomen in dit boek, behoren vandaag tot geliefde verzamelaars objecten. Maar ook lokale kunstenaars, zoals Albert Fiks, Adriaan Keus en T.L. Blok, werkten in de dertiger jaren van de vorige eeuw voor de brouwerij.
De Commissarissenboeken van de brouwerij vormen de basis van het boek, zoals dat gedeeltelijk ook was bij de eerdere publicatie uit 2001 over Phoenix Brouwerij onder de titel ‘Opvallend Anders’. Inmiddels zijn wij meer dan twintig jaar verder en is er meer kennis door de digitalisering van veel archieven. Daarnaast is er ook veel informatie vrijgekomen uit andere voornamelijk privé bronnen. Dit maakt dat dit nieuwe boek een compleet nieuw beeld werpt op ‘bijna 100 jaar Amersfoortse biergeschiedenis’. Zelden werd één Amersfoorts bedrijf zó grondig beschreven. Dit is geen boek maar een monument.
Het boek ligt in de Libris boekenwinkels in de regio Amersfoort (Emiclaer, Leusderweg, Langestraat) of is online verkrijgbaar via www.boekengilde.nl, www.bol.com en www.phetradico.com.