Bericht

Zwoele zomeravond boordevol bruisende initiatieven

Geplaatst op 4 juli 2017, 14:13 uur , door Buurtbestuurt Nieuwland

Verslag wijkavond 20 juni 2017

Het is dinsdagavond 20 juni en terwijl het buiten nog behoorlijk warm is komen de eerste bezoekers het Wij-Atelier in Nieuwland binnenlopen. Vanavond staat een wijkavond gepland waar de uitkomsten van het wijkfeest gedeeld worden en zowel bestaande als nieuwe initiatieven de kans krijgen om zichzelf te presenteren. Ondanks de warmte is het Wij-atelier gevuld met betrokken wijkbewoners die onder het genot van een koffie of thee, een koekje of een paar aardbeien luisteren naar Jan die de avond opent.

Het eerste onderwerp is het wijkfeest en wat we daar, op het ontmoetingsplein, aan informatie hebben opgehaald. Alle aanwezigen denken constructief mee. Zo wil Gül zich namens New & United wel inzetten voor sporttoernooien in de wijk, worden er al linkjes gelegd met de sportverenigingen en komt Arne met de wens van iemand die hij gesproken heeft die een tafeltennistafel zou willen. Een mogelijke kinderdisco is niet nodig, want Carolien geeft aan dat Nieuwlandse kinderen vaak naar de kinderdisco in de Neng in Hoogland gaan.
Het reanimatienetwerk was ook aanwezig op het ontmoetingsplein. ‘Het is de bedoeling dat er een reanimatiecursus gehouden gaat worden, hier in het Wij-atelier.’, vertelt Jan aan de groep. ‘Dit zal 30 euro per persoon gaan kosten.’

De lopende initiatieven krijgen ruimte om te vertellen hoe het ervoor staat. We krijgen informatie over Wij zijn Nieuwland en het Wij-atelier. Het Repair Café gaat waarschijnlijk in de laatste week van augustus starten en de eerste bijeenkomst van het ondernemershuis heeft inmiddels plaatsgevonden. Op 7 juli is er een ondernemersborrel van 17 tot 19 uur in het Wij-atelier.
Carolien vertelt: ‘Volgende week donderdag is er om elf uur een bijeenkomst met het taalcentrum in De Herberg.’.
Mischa geeft een korte update over zijn LAN-party. Hij is bezig met een plan en op 1 juli is dat plan klaar, dan zal ook de plaats en datum bekend zijn.

Na een korte pauze is het tijd voor de nieuwe initiatieven. Als eerste is Gül aan de beurt. Ze is al sinds 2015 bezig met het geven van gratis huiswerkbegeleiding aan kinderen uit groep 7 en 8. Haar missie is dat alle kinderen mee mogen doen. Leerlingen uit de vierde klas van de HAVO en het VWO geven de huiswerkbegeleiding. ‘Het is zo mooi om te zien hoe kinderen vrolijk binnenkomen en nog blijer weggaan.’, vertelt Gül vol passie. ‘De kinderen krijgen een uur huiswerkbegeleiding en daarna mogen ze nog een half uur een spelletje spelen, zo krijgen kinderen de aandacht die ze verdienen.’ Vanaf komend schooljaar kan ze terecht in de mediatheek van De Border.

Als Gül klaar is zijn Margaretha, Sjoerd en Sven aan de beurt. Zij presenteren namens Buurtinitiatief Nieuwland het Rondje bewegen aan de toehoorders. Dit is een plan dat voor en door jongvolwassenen verder ontwikkeld wordt. Het idee is dat er om heel Nieuwland een parcours komt waarbij gebruik gemaakt kan worden van natuurlijke elementen. Ook komen er twee workoutplekken, namelijk een trimparcours en een calisthenics park. Sven en Sjoerd leggen doormiddel van een filmpje uit wat een calisthenics park is (https://www.youtube.com/watch?v=gNsAz-W9iBM). ‘Het is een plek waar we elkaar ontmoeten, welke leeftijd of afkomst je ook hebt’, vertelt Sven. Sjoerd vult aan: ‘Calisthenics kan op ieder niveau, we helpen elkaar om nieuwe dingen te leren en te ontdekken.’. Het doel van het Rondje bewegen Nieuwland is ontmoeten en verbinden en het middel is sport. Ook zal er een app ontwikkeld worden, zodat mensen elkaar makkelijker kunnen vinden. Studenten van het ROC Midden Nederland gaan met het project aan de slag.

Jan geeft als laatste het woord aan Ingrid van het project MOOI. Ingrid geeft aan dat ze inmiddels een aanvraag heeft gedaan. Ze heeft haar project op de vorige wijkavond gepresenteerd.

Al met al was het een avond vol met inspirerende initiatieven en ideeën. De aanwezigen praten nog even gezellig na en langzaam aan verplaatst iedereen zich naar buiten, waar het inmiddels iets is afgekoeld. Wie weet wat voor nieuwe plannen er uit deze avond gaan komen, vast weer hele mooie.