Bericht

“Het is voor alle jeugd bedoeld om samen als groep te leren"

Geplaatst op 13 januari 2021, 10:41 uur

“Het is voor alle jeugd bedoeld om samen als groep te leren hoe je omgaat met je medemens en hoe je je talenten kan ontwikkelen”

 

Rashida Benjamins (53) en Mirika Muller (39) zijn allebei moeder, wonen in Nieuwland en willen samen iets betekenen voor de jeugd. Daarom zijn zij binnen NieuwlandSamen bezig met het opzetten van een project voor NieuwlandJeugd. Rashida: “Ik wil iets voor de jeugd doen, omdat zij onze toekomst zijn, daarom moeten we in hen investeren.” Mirika: “Het wordt een mooi programma, ik ben blij als er weer wat voor jongeren in de wijk is.”
 
Op dit moment zijn Rashida en Mirika bezig met de subsidieaanvraag. Rashida: “We moeten nog een keer checken of de aanvraag goed onderbouwd is, dan kunnen we het doorsturen, daarnaast zijn we al naar de wijkboerderij geweest om de kamer te bekijken. Het ziet er tot zover goed uit, dus nu wachten we eigenlijk alleen nog op een dag om van start te kunnen gaan, dat willen we plannen zodra de huidige coronamaatregelen het toelaten.”
 
Rashida en Mirika willen met dit project de jeugd in Nieuwland met elkaar verbinden en hun nieuwe vriendschappen laten opbouwen. In een groep kom je wekelijks bij elkaar om verhalen van jongeren over de hele wereld die rond de 12 jaar zijn te weten te komen. Rashida: “Het gaat over onderwerpen wat alle jeugd meemaakt. Denk aan wat je later wil worden, de jeugd kan zichzelf identificeren aan de verhalen waar we het over gaan hebben.” Verder gaat het ook om meer aandacht voor elkaar hebben, denk daarbij aan het brainstormen wat je samen voor de wijk kan doen.  Rashida: “Leuke ideeën zijn bijvoorbeeld zingen en muziek maken voor ouderen, cakejes bakken voor ouderen of een spelletjesmiddag voor jongeren. De jeugd mag zelf nadenken en kijken wat meerwaarde heeft in Nieuwland. Rashida en Mirika willen vooral niet dat zij gaan vertellen wat de jongeren precies moeten gaan doen. De activiteit moeten natuurlijk wel haalbaar zijn.
“Als het gaat om een excursie naar Zeeland, dan gaan we wel vragen stellen: hoe ga je dat doen dan? Het gaat erom dat de jeugd bewust wordt hoe het project haalbaar wordt.”
 
Daarnaast is het de bedoeling dat er zoveel mogelijk jongeren uit de wijk kunnen meedoen. Op lange termijn zouden Rashida en Mirika graag willen zien dat het een sneeuwbaleffect wordt. Rashida: “Als de eerste groep jongeren richting de achttien jaar gaan, kunnen zij dit doorgeven aan de jongere jeugd. Zij kunnen dan uit eigen ervaring vertellen wat dit project voor hun heeft betekent.” Allebei hopen ze dat het een gemengde groep wordt. Mirika: “De wat meer kwetsbare jeugd kan bijvoorbeeld ook van andere jongeren leren en natuurlijk andersom. Die jongeren willen we met elkaar verbinden in plaats van dat er aparte hokjes en vakjes zijn. Het is voor alle jeugd bedoeld om samen als groep te leren hoe je omgaat met je medemens en hoe je je talenten kan ontwikkelen.”
 
Grote veranderingen
Een ander belangrijk onderwerp is de overstap van de basisschool naar de middelbare, wat Iris en Roxanne ook een belangrijk thema vinden. Rashida en Mirika: “Rond je twaalfde gebeuren er veel dingen. Je bent bijvoorbeeld als jongere al die jaren gewend om met een vaste groep in de klas te zitten, die overgang naar de middelbare school is dan best groot. Je moet ook opeens meer zelf gaan doen, je bent verantwoordelijk voor je schoolboeken, als meisje word je ongesteld en misschien krijg je vriendje of vriendinnetje.” Daarom zien ze twaalf jaar als leeftijd waarbij veel nieuwe uitdagingen komen, op een geven moment vind je daar als jongere wel weer je rol in, maar voor sommigen kan dat ook lastig zijn. Daarom willen ze met zijn vieren met dit project de jeugd in Nieuwland samen deze fase laten meemaken.
 
Nog even afwachten
Tot zover is het nog even afwachten hoelang de maatregelen gaan duren. Mirika: “Ik heb de insteek dat er altijd wel een oplossing is. We zitten in een tijd dat je heel veel dingen op internet moet organiseren. Als we voorlopig nog niet naar buiten kunnen gaan, moeten we niet corona het volledig laten bepalen, er is ook nog een online weg. Dan moeten we daarnaar gaan kijken.”

 

Rashida en Mirika werken aan dit project samen met twee studenten van de studierichting van sociaal- maatschappelijk dienstverlening. Zie hier het interview van Iris en Roxanne waarom zij hier stagelopen en wat zij willen betekenen voor jongeren in de wijk.

Deel dit: