Bericht

Slecht zien, door te veel dichtbij kijken?!!

Geplaatst op 9 april 2019, 11:17 uur

Bijziendheid: vooral voor kinderen een gevaar.

Zie je ogen eens als je benen. Ja… heb je het in gedachte?
Gewoon wandelen/lopen is rustig in de verte kijken. Alles binnen tv afstand is rennen. Lezen, tablet of smartphone kijken is voluit sprinten. Stel dat je trainer / gymleraar tegen je zegt: we gaan nu 2 uur voluit sprinten zonder te rusten. Hoe vind jij dat? Kan jij dat? Dit laat je jouw ogen wel doen.

Bijziendheid (myopie) ontstaat door langdurig zonder pauze op korte afstand te kijken (lezen, game, tabblad/smartphone, lego, gamen, haken e.d). Dit kost jouw ogen veel energie. Daarom geeft jouw lichaam een seintje aan de ogen dat ze maar wat langer moeten worden, zodat ze zich minder hoeven in te spannen.

Hierdoor gaat dichtbij kijken steeds makkelijker maar veraf ga je steeds slechter zien. Je wordt bijziend. Nu denk je dan zet ik toch een bril op of lenzen in? Helaas is het niet zo eenvoudig….
Eén op de drie kinderen met een sterke min bril (-6 of meer) wordt later ernstig slechtziend of blind.

Wat kan je er preventief aan doen:

Zeker tot je 20 jaar bent je houden aan de 30 - 30 – 2 regel:

  • minimaal 30 centimeter afstand vanaf je neus
  • maximaal 30 minuten achter elkaar en dan minimaal 1 minuten verder weg kijken waarvan 20 seconde naar buiten
  • minimaal 2 uur buiten zijn per dag. Naar school fietsen en buitenspelen tellen ook al mee.

Gevolgen

De groei van het oog vindt plaats in de jeugd, maar de echte problemen ontstaan meestal pas op latere leeftijd. Complicaties komen vooral voor bij mensen met een hele hoge bijziendheid (brilsterkte -6 of meer) die een heel lang oog (26 mm of meer i.p.v. de normale 23 mm) hebben. Hoge bijziendheid vergroot de kans op ernstige slechtziendheid. Het gros door myopische maculadegeneratie, maar ze lopen ook meer kans op netvliesloslating en glaucoom.

Blijvende slechtziendheid

De complicaties van hoge bijziendheid zijn niet allemaal goed te behandelen. Vooral maculadegeneratie is een grote oorzaak van blijvende slechtziendheid. Uit studies is gebleken dat één op de drie hoog bijzienden in de loop van het leven zo slechtziend wordt dat hij/zij niet meer kan lezen, zelfs niet met een bril op. Dan is de gezichtsscherpte gezakt tot onder de 30% aan beide ogen. Dat is natuurlijk een groot probleem. Daarom is het nodig meer te weten over het ontstaan van bijziendheid en het voorkómen ervan.

Bron: oogfonds

 

Deel dit: