Bericht

Sensoren helpen vuurwerkoverlast tegen te gaan

Geplaatst op 17 december 2018, 10:18 uur

In Nieuwland en Vathorst zet de gemeente rond de jaarwisseling het vuurwerkdetectiesysteem weer in. Vanuit deze wijken worden de meeste overlastmeldingen van bewoners over vuurwerk ontvangen. Het systeem werkt van begin december 2018 tot een aantal dagen na de jaarwisseling.

Vuurwerkdetectiesysteem
Op verschillende plekken in Nieuwland en Vathorst hangen sensoren. Als meerdere sensoren een knal opvangen, stelt het systeem vast of het om (illegaal) vuurwerk gaat. Als dat zo is, krijgen handhavers van de gemeente een melding op hun smartphone. Met deze gegevens wordt bijvoorbeeld duidelijk welke routes overlastplegers lopen, op welke tijden er wordt afgestoken en waar. Op die manier zetten we handhavers in op die plekken en tijden waar zij het meeste kunnen bereiken. Daarnaast delen we de gegevens ook met de politie. De wijkhandhaver en wijkagent kunnen zo beter samenwerken om (vuurwerk)overlast tegen te gaan.

Meld vuurwerkoverlast
Het systeem werkt vooral als preventiemiddel. De kans om overlastplegers op heterdaad te betrappen is aanwezig, maar is vrij klein. Meldingen van buurtbewoners blijven daarom belangrijk. Heeft u last van vuurwerk, bijvoorbeeld omdat dit te vroeg wordt afgestoken? Meld dit dan bij de gemeente of politie. Dit kan door te bellen met de gemeente via 14 033 of online via www.amersfoort.nl/melden. 

Melden kan ook bij de politie via 0900 8844 of op www.politie.nl. Bel bij spoed de politie via 112. Bijvoorbeeld als u ziet dat er op dat moment iets vernield wordt.

 

Illustration
 
Deel dit: