Update

Update bij Nieuwland 2024

Geplaatst op 20 december 2022, 11:40 uur
Illustration

Zo aan het einde van 2022 is het een moment om terug te kijken naar het afgelopen half jaar en vooruit te blikken naar volgend jaar. Wat hebben we mooie ontwikkelingen doorgemaakt met het programma Nieuwland 2024, een initiatief van Stichting Samen Maken We Nieuwland (SmwN). Met dit programma genereren we met bewoners en organisaties meer energie in de wijk, zodat er meer gezamenlijkheid ontstaat. Zo nemen steeds meer bewoners deel aan de activiteiten met als gevolg een gezonder leven, een groter sociaal vangnet en natuurlijk heel veel gezelligheid!


Steeds meer mensen uit de wijk
Waar we met een aantal professionals het programma begonnen, zijn nu steeds meer bewoners aangehaakt en worden verschillende initiatieven door mensen uit de wijk opgepakt. Diana Visser zit wekelijks in de boerderij om vragen te beantwoorden over de platform NieuwlandSamen. Jan Huurdeman zet zich in voor meerdere activiteiten zoals workshops en het maandelijkse Repaircafé, Noëlle Brugman, ondernemer uit de wijk, organiseert diverse leuke events. Zij helpt ook de groep bewoners die de organisatie voor het Wijkfeest 2023 op 1 juli op zich hebben genomen. En Sandra Barth, eveneens ondernemer uit de wijk, helpt en adviseert bij de communicatie in de wijk. En dit zijn nog maar een paar van de betrokken wijkgenoten.


Successen van dit jaar
Als we terugkijken kunnen we een aantal successen benoemen, waar we heel blij mee zijn:
1.    In Wijkboerderij Nieuwland komen veel mensen even koffiedrinken. Professionals van maatschappelijke organisaties werken in de Wijkboerderij en bewoners komen flexwerken. Ze krijgen daar steeds een gastvrij ontvangst door de medewerkers van Bzzzondere Gasten.
2.    Sinds eind november draait ook bij Fysio Nieuwland het 7e TV-scherm van het NarrowCasting systeem Nieuwland waarop alle activiteiten in de wijk gepresenteerd worden.
3.    Het platform NieuwlandSamen staat boordevol actuele leuke, gezellige activiteiten voor wijkgenoten en alles wat verouderd is, wordt de komende tijd verwijderd.
4.    Er gaat tweewekelijks een nieuwsbrief met alle nieuwtjes op dit platform naar ruim 500 mailadressen.
5.    Er was op 10 december 2022 een Winterfestival in de Wijkboerderij met leuke activiteiten, eten en nog veel meer leuks georganiseerd door het WBT (WijkBewonersTeam) Ons Nieuwland in samenwerking met SmwN.
6.    Er zijn wekelijks Donderdagavondmaaltijden georganiseerd, waar door vele bewoners gebruik van gemaakt wordt. We starten hiermee weer eind januari.
7.    Iedere dinsdag is de Gezellige Dinsdagavond. Hier gaat het vooral om gezelligheid en met elkaar doorpraten over vergroten van je veerkracht en weerbaarheid. Het Buurtzorg-team trekt dit en wordt geholpen door actieve bewoners.
8.    In samenwerking met Bijzondere Plekken, Bzzzondere Gasten en Bzzzonder Kindercentrum is Wijkboerderij Nieuwland het eerste wijkcentrum dat een pilot zelfbeheer heeft, waarbij SmwN een rol mag spelen in het beheer van de locatie als het betaalde personeel is vertrokken.
9.    Er is een boerderijfonds voor vrijwilligers, die door hun werk in of rond de boerderij de waarde van het fonds kunnen verhogen, zodat op huur kan worden bezuinigd.
10.    Het projectteam is niet op zichzelf bezig. Waar behoefte is, leggen we contact met de organisaties in de wijk.

Vooruitkijken: structurele ontmoetingsmomenten
We zijn superblij met wat er bereikt is, maar we hebben nog veel meer plannen voor 2023. Wat we merken is dat structurele middagen en/of avonden ervoor zorgen dat mensen elkaar regelmatig zien en daardoor een band met elkaar opbouwen. Daarom zullen we vooral inzetten op structurele, wekelijkse activiteiten, gekoppeld aan een paar bijzondere momenten waarop we events organiseren, die een feestelijk moment zijn waaraan iedereen deel kan nemen.

Elke dag wat te beleven in de huiskamer van de wijk
Vanaf 10 januari is er elke dinsdagmorgen de mogelijkheid om deel te nemen aan een schildersgroep, is Diana bezig met het organiseren van een Spellenzondagmiddag, wil Cynthia haar workshops voor Creatief in Nieuwland gaan voortzetten en worden er inloopochtenden georganiseerd waar je een kopje koffie kunt drinken met medebewoners. Daarnaast waren er al thema-avonden op dinsdagavond door Buurtzorg, de DonderdagAvondMaaltijden, Wandelen met de dokter en Wandelen met de leefstijlcoach en Repaircafé. Kortom, er is elke dag wat te beleven in de Wijkboerderij, de huiskamer van de wijk. We zijn heel blij dat de Wijkboerderij overdag met haar catering van Bzzzondere Gasten ons als bewoners faciliteert om elkaar te ontmoeten, activiteiten met elkaar uit te denken en uit te gaan voeren. Op veel avonden zijn er meerdere mogelijkheden voor wijkgenoten om de ruimten in het gebouw te gebruiken.

Festival en Wijkfeest
Eén van de hoogtepunten in 2023 is het Health Inspiration Festival op 13 mei. Hier organiseren organisaties en professionals leuke workshops en/of activiteiten om vitaal te worden en blijven. Het festival is voor inwoners van alle leeftijden in de wijk. Een ander hoogtepunt is natuurlijk het wijkfeest dat jaarlijks bij "de Draak" plaatsvindt: er is nu al een groepje van 10 inwoners bezig met de voorbereiding om er ook dit jaar weer een knallend feest van te maken. Dit jaar is het wijkfeest op 1 juli. Dus reserveer nu al 13 mei en 1 juli 2023 in je agenda!

Historie
De Stichting Samen Maken We Nieuwland is niet altijd op de voorgrond getreden, het was vooral een drijvende kracht achter veel initiatieven die in de wijk succesvol zijn neergezet. De Wijkboerderij, de huiskamer van de wijk, en het wijkplatform NieuwlandSamen zijn daar tastbare resultaten van: SmwN heeft meegeholpen het concept te ontwikkelen en heeft een investeerder gevonden. Steeds ook heeft de stichting aansluiting bij de professionals gezocht. Bijvoorbeeld door op de wijkfeesten een ontmoetingsplein met de zorgprofessionals te organiseren. Het wandelen met de huisarts, dat zonder huisartsen aanvankelijk niet van de grond kwam, is sinds de doctoren en Lijfstijlcoaches dit gingen ondersteunen een groot succes geworden. De Wijkboerderij vormt een gastvrij vertrekpunt en een prima einde voor een lekker kopje. Op NarrowCasting-schermen presenteren we de buurtinitiatieven en activiteiten. Dit is mogelijk dankzij bewoners en organisaties die deze activiteiten organiseren en de zorgprofessionals die op TV-schermen in hun wachtkamers deze presentaties van buurtinitiatieven dagelijks vertonen. Een echte co-creatie.

Deel dit:
Afzender
Geplaatst door
Heeft betrekking op project