Bericht

Digi-zorg in ZorgSameBuurten

Geplaatst op 29 november 2022, 22:48 uur
Illustration

De zorg in Nederland staat steeds verder onder druk. Volgens minister Kuipers dreigt er zelfs een zorginfarct.
Nu al is één op de 6 arbeidsplaatsen een baan in de zorg. En omdat we gemiddeld steeds ouder worden zijn er eigenlijk nog meer zorgbanen nodig. Maar daarmee wordt dit aandeel van de overheidsbegroting nog groter en volgens velen onbetaalbaar.

Digi-zorg
Zorgverzekeraars en zorgaanbieders zijn van mening dat er een verschuiving moet komen naar meer Digi-zorg.
LaCoTA pleit daar ook al jaren voor. In ZorgSameBuurten ondersteunen buren elkaar o.a. in het gebruik van Digi-zorg. Buurtbewoners zullen veel beter geïnformeerd moeten worden over Digi-zorg zodat waar mogelijk men elkaar gemakkelijker kan ondersteunen bij gebruik van bijvoorbeeld sociale personenalarmering, professionele personenalarmering, sensorische alarmering (leefstijlmonitoring), domotica, medicijndispensor, beeldbellen, zorgcommunicatie via meldkamers, en e-healhcommunicatie. Daar hoort ook bij het vertrouwd raken met een tablet. 

LaCoTA wil de thema's Digi-zorg en ZorgSameBuurten meer zichtbaar maken in blogs (zoals deze) en op onze eigen website. Samen met partners willen we ook meer ondersteuning op deze thema's gaan organiseren. Nederland heeft namelijk een flinke achterstand ten opzichte van onze Zuiderburen. Lees het interview van Danielle Harkes in ZorgSaamWonen.

Overigens zijn er in Nederland ook 5 miljoen mantelzorgers die hun inzet onbetaald doen. Daarbovenop nog een groot aantal zorgvrijwilligers. Zorgvrijwilligers werken in georganiseerd verband voor een organisatie.
Digi-zorg moet ook het werk van mantelzorgers en zorgvrijwilligers beter ondersteunen anders worden mensen in buurten te zwaar belast. Partners in buurten kunnen rond het thema Digi-zorg meer samenwerken!

Meer over de ontwikkeling van ZorgSameBuurten in Nederland: ZorgSameBuurten & Ondersteuning.

Deel dit: