Bericht

Stichting Samen maken we Nieuwland is op zoek naar bestuursleden

Geplaatst op 27 september 2022, 16:48 uur
Illustration

De stichting Samen maken we Nieuwland bestond afgelopen maandag 20 september 5 jaar. De oprichting was een antwoord op het toenmalige coalitieakkoord van de gemeenteraad van Amersfoort “Samen maken we de stad”: de wijk als belangrijke bouwsteen van participatie en decentralisatie om de stad maatschappelijk op te bouwen. Na 4 jaar is het mogelijk om te zien wat de stichting heeft opgeleverd en om plannen te maken wat in de nabije toekomst mag gebeuren.

Wat zij wil
De stichting werd opgericht om de wijk Amersfoort-Nieuwland te vitaliseren van. De wijkbewoners op een positieve manier meer samen te laten doen en vanuit die verbondenheid ook de levensvreugde van iedere wijkbewoner te bevorderen. Daarvoor werden en worden drie speerpunten gehanteerd. Ten eerste het ontwikkelen van een digitaal wijkplatform om relaties tussen bewoners, organisaties en activiteiten overzichtelijk te maken en te bevorderen. Het tweede was het bouwen aan fysieke ontmoetingsruimten. Het derde speerpunt: bewoners met passie en met vragen en wensen aan elkaar verbinden, in het samen verder bouwen aan de wijk. 
Wat dit tot nog toe opleverde op deze 3 fronten: 
het verder ontwikkelen van een digitaal platform is te zien op het wijkplatvorm www.NieuwlandSamen.nl. Een centraal ontmoetingspunt is via de Wijkboerderij gelukt: het mag als Huis van de Wijk door de bewoners daadwerkelijk worden gebruikt. Ook heeft de boerderij naast de Herberg een organisatorische plek gekregen (zie ook het artikel Wijkboerderij als Huis van de Wijk). Het verbinden van bewoners heeft geresulteerd in tientallen projecten door wijkbewoners gedurende de afgelopen jaren en houdt gelukkig nog lang niet op.

Wat zij deed
De stichting heeft het doel om een centrale rol in de wijk te vervullen, zodat mensen die iets voor een ander willen doen niet geremd worden door allerlei organisatorische of technische problemen of regels, maar ondersteund worden met netwerk en expertise uit de wijk. Zo zijn er al meerdere goed draaiende diensten en activiteiten van de grond gekomen: BurenKlusTeam, Repaircafé, AutoMaatje, Duo-fiets, NarrowCasting bij zorgprofessionals, Wijkfeesten, Inloop & Ontmoeting in de Wijkboerderij en ondersteuning bij aanvragen van subsidie voor activiteiten in de wijk. Neem voor een overzicht eens een kijkje op www.NieuwlandSamen.nl . Ook is zij voortduren bezig de samenwerking binnen de wijk te verduurzamen, door na te denken welke coördinerende rollen nodig zijn om blijvend bij de bewoners nieuwe innovatieve initiatieven te laten ontstaan en te laten uitvoeren. Vaak zijn financiële middelen daarvoor nodig. Hoe kan de wijk daar zelf in voorzien?

Wat zij nu zoekt
Dit najaar gaan 2 leden het bestuur van de stichting verlaten, Peter Rook en Wim de Haan. Zij blijven de komende jaren verbonden als adviseur en als werkende krachten onder uitvoering van de doelstellingen van de stichting. De stichting zoekt daarom met spoed nieuwe bestuursleden die de beginselen van de stichting verder willen uitbouwen. Een eerste opdracht is het vormen van een goed uitgebalanceerd bestuur, dat goede wortels heeft in de sociale opbouw van de wijk en wellicht van de stad. Jan Toering zal als voorzitter de komende maanden de nieuwe bestuursleden inwerken. 

Voor meer informatie over deze bestuursfuncties
Mail wdeh@kpnplanet.nl of bel naar 06-57918196, Wim de Haan

Deel dit: