Bericht

Herfst en pepernoten

Geplaatst op 2 november 2021, 10:32 uur
Illustration

De herfst is in onze cultuur de meest ondergewaardeerde tijd van het jaar. Niet nodig! Het is een tijd om te evalueren wat je wel en niet belangrijk genoeg vindt om je verdere leven mee te nemen. Veel mensen hebben er moeite mee om daarover te beslissen, maar als je naar de natuur in de herfst kijkt is het eigenlijk heel makkelijk. Alles wat je energie kost, laat je los en alles wat je energie geeft, dat bewaar je. 

Het sinterklaasfeest is hier een grote hulp bij:

Met een goed sinterklaasgedicht worden al je zwakke punten op de hak genomen. Dit zijn dus de dingen, die je volgens anderen los moet laten. En met de surprise wordt aangetoond, dat de verpakking niet de inhoud is, ook al is hij nog zo mooi en heeft het tijd en moeite gekost. Met het cadeautje zelf laat Sinterklaas jou delen in zijn overvloed van het hele jaar.

Het meest bijzondere aan het sinterklaasfeest zijn echter de pepernoten. Piet, die alles hoort en ziet en dus goed kan helpen bij de evaluatie, kan je er in deze tijd zomaar mee bekogelen! Dit om je even wakker te schudden. Pepernoten staan symbool voor zaden, maar dan zaden vol met verwarmende kruiden. Geen zaden om over de akkers te strooien, maar zaden om in jezelf te zaaien en zo de kou en verstarring te laten gaan, het teveel aan vastgehouden gevoel los te laten en het teveel aan lucht in je darmen (opgeblazen gevoel) te helpen verdrijven. Kortom, pepernoten helpen de spijsvertering, het evalueren en het loslaten. Pepernoten zijn algemeen versterkend; je spendeert je energie niet meer aan nutteloze zaken. En ze hebben een gunstige uitwerking op het hart want ze maken je vrolijk en gelukkig.

De oorspronkelijke werking van de kruiden, die meestal in pepernoten zitten, stamt uit de 17e eeuw. Natuurlijk heeft de echte Sinterklaas voor iedereen een eigen kruidenmengsel en dus een eigen pepernoot!

Wil je weten welke kruiden bij jouw pepernoten passen? Neem dan contact met me op

sandra@natuurlijkterlouw.nl

✱bel: 06- 1879 1475

✱ www.natuurlijkterlouw.nl

 

Illustration
Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief.
Deel dit: