Bericht

“In die drie jaar ontwikkelen ze zich samen"

Geplaatst op 13 januari 2021, 10:37 uur

 “In die drie jaar ontwikkelen ze zich samen en kunnen ze vriendschappen met elkaar opbouwen”


Iris van den Heuvel (20) zit in het tweede jaar Social Work aan de Hogeschool Windesheim en Roxanne van der Griendt (18) zit in het tweede jaar van de studie Sociaal-maatschappelijk dienstverlener aan het MBO Amersfoort. Allebei wonen ze in Nieuwland en lopen dit hele schooljaar stage bij NieuwlandSamen voor het ontwikkelen en realiseren van een project voor NieuwlandJeugd.
 
Voor Roxanne betekent haar stage bij NieuwlandSamen vooral een stage waarbij ze kan ontdekken wat ze leuk vindt om te doen als sociaal-maatschappelijk dienstverlener. Wel merkt ze al dat ze het werken met jongeren erg leuk vindt. Voor Iris is het al duidelijk dat ze iets voor jongeren wil kunnen betekenen. Iris: “Dit project sluit heel goed aan bij mijn opleiding, binnen social work heb ik namelijk voor het profiel Jeugd gekozen. Werken met jongeren is echt waar mijn hart ligt.”
 
Sinds half oktober zijn ze samen voor NieuwlandJeugd bezig met het brainstormen en ontwikkelen van een project om de jeugd uit de wijk bij elkaar te brengen. Iris: “Nu zitten we nog in de ontwikkelingsfase, maar als het eenmaal staat is het natuurlijk de bedoeling dat we met onze doelgroep aan de slag gaan en daar kijk ik al heel erg naar uit.” Zolang dat kan hopen ze allebei actief te kunnen meedoen aan de activiteiten van NieuwlandJeugd.
 
Voor NieuwlandJeugd willen ze ook een eigen logo en naam gaan maken. Met social media en een website willen ze vervolgens het project meer bekend laten worden in de buurt. Op dit moment zijn ze druk bezig om daar subsidie voor te krijgen. Als ze subsidie krijgen kunnen ze namelijk de ruimte die ze nodig hebben betalen, net als de benodigdheden voor de activiteiten. Daarnaast willen ze ook nog eigen brochure gaan maken over NieuwlandJeugd.
 
Naar de middelbare school
Het project bij NieuwlandJeugd is voor drie jaar. Iris en Roxanne vertellen daarover: “We beginnen met jeugd van elf jaar, op die leeftijd zit je meestal in groep acht. Vanaf dat moment is het de bedoeling dat de groep jongeren drie jaar bij elkaar blijven. In die drie jaar ontwikkelen ze zich samen en kunnen ze vriendschappen met elkaar opbouwen. We hopen zelf dat het vriendschappen voor het leven kunnen zijn.” Daarnaast willen Iris en Roxanne dat de jongeren voor dat ze naar de middelbare school gaan hier een basis kunnen opbouwen en verschillende stappen samen kunnen gaan meemaken. Denk daarbij aan de laatste schooldag op de basisschool en vervolgens de eerste lesdag op de middelbare school. Iris en Roxanne: “Dat is best een grote stap. Wij willen door middel van een groepje een veilig thuis bieden waar ze weten op wie en wat ze kunnen terugvallen. Zo voorkom je dat ze tussen wal en schip vallen als jongeren die nog vol in ontwikkeling zijn. Dat die stap bijvoorbeeld eigenlijk nog te groot is en in die periode niemand hebben om daarover te kunnen praten of dat ze gaan rondhangen op straat. Dat willen we hiermee voorkomen.”
 
Kwetsbare kinderen
Iris en Roxanne hopen met dit project ook de jeugd uit de wijk te bereiken die het lastig vinden om bij andere leeftijdgenoten aan te sluiten, die misschien niet zoveel vrienden hebben en daarom opzoek zijn naar een wat kleinere groep leeftijdsgenoten. Iris en Roxanne verwachtend dat het in het begin nog wel lastig kan zijn om hen te bereiken, daarom zouden ze graag langs scholen willen gaan in Nieuwland. Roxanne: “Ik denk dat het best lastig is om de juiste doelgroep te bereiken, omdat zij degene zijn die wat terughoudend zijn. Ik denk wel dat wanneer we een eerste groepje hebben opgestart, het makkelijker gaat worden en er mogelijk meer groepjes bij kunnen komen. Iris: “En natuurlijk willen we ook de ouders bereiken. Wij gaan NieuwlandJeugd via social media delen en in de wijk verspreiden. Wie weet spreek je dan ook ouders aan die denken: hé, dit kan wel goed zijn voor mijn kind.

Iris en Roxanne werken samen Rashida en Mirika aan dit project. Vandaag zou de opening hiervan zijn. Door de huidige lockdown gaat dit nu niet door. Zie hier het interview van Rashida en Mirika over hun visie en doel van NieuwlandJeugd.

 

Illustration
Iris van den Heuvel (l) en Roxanne van der Griendt (r) Foto: eigen foto
Deel dit: