Bericht

Interview: ondernemers in Nieuwland

Geplaatst op 20 december 2020, 21:00 uur

“Zo ben ik ooit de eerste huidtherapeut geweest die begon met laserontharing en vaatbehandeling voor couperose en beenvaatjes.”

 

In de rubriek Ondernemers in Nieuwland worden gepassioneerde ondernemers die een eigen onderneming in Nieuwland hebben geïnterviewd. Wat is hun passie waar ze hun werk van hebben gemaakt en waarom in de wijk Nieuwland? Deze eerste keer: Yolande Werkman, huid-, oedeem- en lasertherapeute.


Wie ben je?
Mijn naam is Yolande Werkman, oprichtster en al 25 jaar de trotse eigenaresse van Medikos Huid- & Laserkliniek. Naast het ondernemer zijn ben ik huid-, oedeem- en lasertherapeute. Het professionele team van Medikos bestaat onder andere uit 3 paramedici (waar huidtherapie een paramedisch vak is), 3 schoonheidsspecialisten, een permanente make-up specialiste, een cosmetisch arts en een voedingscoach.  
 
Wat doe jij als huidtherapeut?
Bij Medikos verwachten wij dat onze huidtherapeuten, allemaal lid van de NVH, in staat zijn om veel verschillende behandelingen uit te voeren. Wij willen een zo compleet mogelijk pakket aan onze cliënten bieden. De industrie ontwikkelt zich in rap tempo. Als ondernemer/ eigenaresse zorg ik ervoor dat wij te allen tijde up-to-date zijn van deze ontwikkelingen. Innovatie staat bij mij hoog in het vaandel. Ik sta graag voor in de rij als het gaat om nieuwe ontwikkelingen. Zo was ik 1998 de eerste huidtherapeut die laserontharing en vaatbehandelingen voor couperose en beenvaatjes in de markt aanbood in Nederland. Zelfs de Hogeschool van Utrecht (tegenwoordig Hogeschool Utrecht) had hier vraagtekens bij. Echter ik was 100% overtuigd dat hier enorme kansen lagen en dat is achteraf ook zo gebleken.
 
 
Hoe is het zo gekomen dat je een eigen onderneming startte?
Na mijn mbo-opleiding voor schoonheidsspecialiste en pedicure, ben ik door gaan studeren aan de Hogeschool van Utrecht (HBO Huidtherapie). Voor de opleiding huidtherapie heb ik in zeven verschillende huidtherapiepraktijken en twee ziekenhuizen stagegelopen.
 
Hierdoor heb ik mijzelf goed leren kennen en kwam ik er achter wat ik wel en vooral ook niet wilde. Zo zag ik in de verschillende huidtherapiepraktijken diverse zaken die ik zelf anders zou willen doen, echter op dat moment werd mijn feedback niet altijd serieus genomen, daar ik alleen maar een stagiaire was. Op dat moment besloot ik voor mezelf dat ik zelfstandig wilde zijn met de beste professionele huidtherapiepraktijk!
 
Hoe is Medikos hier in Nieuwland ontstaan?
Toen ik nog studeerde hadden mijn ouders een ruimte over met een eigen ingang. Die ruimte is toen omgebouwd tot de praktijk waar ik tijdens mijn studie kon oefenen als huidtherapeute. Terwijl ik nog thuis woonde heb ik vervolgens een schoonheidssalon overgenomen en ben ik begonnen bij Boersma Sport. Alleen zei De Nederlandse Vereniging van Huidtherapie toen dat ik de twee beroepen als huidtherapeute en schoonheidsspecialiste niet mocht combineren. Ik heb meerdere vakken geleerd en wilde daarmee iedereen kunnen helpen. Of het gaat om een voetprobleem, een algehele gezichtsbehandeling om je huid te verzorgen of dat iemand een serieus huidprobleem heeft. Ik vroeg mij af waarom dit niet zou kunnen.
Het mocht uiteindelijk onder een voorwaarde: ik moest elke keer een andere pet opzetten. De ene keer die van de huidtherapeute en de andere keer die van de schoonheidsspecialiste. Het moest zelfs verdeeld worden over twee kamers. Later werd dat versoepeld, maar in het begin moest ik er echt voor pleiten om die vakken te kunnen combineren. Daardoor zat mijn agenda wel snel vol en kreeg ik er een medewerkster bij. Daarom zette ik al snel een tweede vestiging op in de Pelikaan. Daarnaast werd ik door een zorgverzekering benaderd of ik ook een vestiging in Wouderberg aan huis wilde starten. Dat vond ik natuurlijk heel leuk. Als huidtherapeute werd ik gevraagd om cliënten van een zorgverzekering te behandelen. Dat werd mijn derde vestiging. Deze drie vestigingen heb ik gecentraliseerd naar de vestiging in Nieuwland.
 
Wat vind je in je praktijk het leukste om te doen?
Ik haal de meeste voldoening uit laserchirurgie. Laserchirurgie omvat het behandelen van acnelittekens en littekens van een operatie, maar ook aan anti-aging is hier een belangrijk aspect. Ik noem het zelf altijd de hobbeltjes en bobbeltjes die normaal bij de huisarts, het ziekenhuis of dermatoloog weggesneden worden. Deze kan ik op een veel mooiere en professionele wijze verwijderen. Verder bieden wij bij Medikos binnen de laserchirurgie verschillende behandelingen aan. Zo bieden wij onze cliënten speciale behandelingen voor (acne) littekens en Dermatofibromen aan. Dermatofibromen zijn een uitstulping in de huid. Mensen verwarren dit vaak met een verhoogde moedervlek. Deze worden vaak zomaar weggesneden terwijl ik deze mooi kan verwijderen met behulp van professionele laserchirurgie. De cliënt gaat hier dan weg zonder pleister, hoe mooi is dat! De herstel procedure bestaat alleen maar uit dat er een korstje ontstaat welke er al na een week afvalt. Een bijkomend voordeel van lasertherapie is dat alleen het plekje behandeld wordt en de gezonde huid verder niet wordt aangetast. Bij laserchirurgie hoeft er niet met een mesje gesneden en gehecht te worden. De herstelperiode is dus ook vele malen korter. 
Uiteindelijk haal ik de meeste voldoening uit dat de cliënten zo enthousiast zijn en vaak zeggen dit had ik veel eerder moeten doen!
 
En wat vind je een interessante innovatie?
Ik zie dat de behoefte aan vitaliteit zich in een rap tempo in onze samenleving. Een belangrijk onderdeel hiervan is de weerstand van mensen. Wij zijn op het moment bezig met een scan voor mensen welke aangeeft hoe het met je weerstand gesteld is aan de hand van het aantal antioxidanten en vrije radicalen. Deze scan is op dit moment nog maar op zes locaties in Nederland beschikbaar. Ik vind dit een unieke kans en voorzie dat de behoefte hiervoor op korte termijn zal toenemen. De metingen zijn wetenschappelijk onderbouwd en zijn zelfs tot winnaar van de Nobelprijs benoemd. Zelf merk ik dat ik dat interessant vind om te kunnen combineren met de huid. Op het moment dat ik de huid aan de buitenkant in balans wil krijg, is het vaak ook belangrijk om van binnen in balans te komen. Als je die combinatie hebt, zie je dat de huid gaat opknappen. Dus dan ben je bezig met de uiterlijke en innerlijke mens. Omdat je innerlijk verbetert, verbetert ook het uiterlijk!


Heb je nog een goede afsluitende tip als huidtherapeute? 
Jazeker! Ik zou graag iedereen willen adviseren om goed de mogelijkheden te checken voordat men ervoor kiest zomaar in zich te laten snijden. Het is altijd raadzaam om te kijken of er een aangenamere behandeling mogelijk is. Bij Medikos waak ik ervoor dat dit de manier is hoe wij met cliënten omgaan vanaf het moment dat ze voor de eerste keer bij ons binnenkomen. Naast huidtherapeuten hebben wij ook professionele schoonheidsspecialistes en een Injectable arts, zodat wij de behandeling kunnen aanbieden die het beste bij de cliënt past. Het komt voor dat mensen elders met bloedingen en blaren de deur uitgaan. Dit zal bij Medikos niet gebeuren! Iedereen is meer dan welkom om langs te komen voor een gratis en vrijblijvend intake onder het genot van goeie cappuccino of kop koffie/thee!                                                                                                          

 
Met Yolande Werkman heeft Nieuwland een ambitieuze, innovatieve onderneemster in de wijk, die zorgzaam met haar cliënten naar de beste behandeling zoekt. Ze is lid van de Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten (NVH) en geregistreerd in het Kwaliteitsregister Paramedici. 
Daarnaast is ze erkend bij alle zorgverzekeraars. 
Heeft u een huidprobleem, neem eens contact op met de huidtherapeuten, specialisten van Medikos. 
Naast dat Yolande Werkman huidtherapeute is, geeft zij ook trainingen en demonstraties aan collega’s en studenten.
 

Contact:
Medikos Huid- & Laserkliniek 
Lageboog 126
033-2865064
www.medikos.nl
www.Medikosshop.nl 
 

Illustration
Foto: Eigen foto
Deel dit: